Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in Nederland


[start] [zoeken] [nieuws] [fietstochten] [contact]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [historisch]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [pontje_vd_maand] [links]

Nieuws over veerponten

Automatisch varende pont in Warmond

Datum: 2021.07.23

In Warmond heeft het bedrijf "The Future Mobility Network" (FMN) een vergunning aangevraagd om een zelfvarende, volledig geautomatiseerde veerpont in dienst te stellen. Het gaat om een verbinding naar het eiland Koudenhoorn, gelegen ten oosten van het dorp. Dit eiland is nu bereikbaar via een brug, maar een tweede verbinding zou prettig zijn. Het gaat om een proef van drie maanden lang. Tijdens de proef kunnen passagiers gratis meevaren.

Het is de bedoeling dat de pont op termijn volledig zelfvarend zal zijn. Op dit moment wordt de pont nog bediend door een aanwezig bemanningslid. De pont vaart op elektrische energie, opgewekt uit zonnepanelen die boven de pont zijn aangebracht. Tijdens de proefperiode is in het begin nog nog een personeelslid aanwezig om de pont te bedienen. Maar de planning is, dat het pontje op termijn volledig automatisch gaat varen.

De veerpont is op 22 juli feestelijk in dienst gesteld. Wethouder Hooij uit Warmond en Joop Veenis van FMN brachten op deze donderdag een proost uit op een behouden vaart. De pont zal varen van 23 juli t/m 30 september 2021 en vaart van 10 tot 18 uur op vrijdag, zaterdag en zondag.