Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in de Benelux




[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]


Nieuws over veerponten in Nederland

Vier nieuwe boten voor Vlissingen-Breskens

Datum: 2023.07.13

(Dit nieuwsbericht heeft betrekking op de veerpont Vlissingen - Breskens)

Voor de veerdienst Vlissingen-Breskens is een advies aan Gedeputeerde Staten uitgebracht om de huidige twee SWATH-vaartuigen te vervangen door vier nieuwe veerboten. Volgens het advies zijn dat drie kleinere en één groot schip. Deze vier boten moeten alle met een volledig elektrische aandrijving zijn ingericht.

De huidige SWATH-veerboten raken zachtjes aan aan het eind van hun economische levensduur. Die wordt vooral verkort als gevolg van de hoge energieprijzen; het energieverbruik van deze beide boten is behoorlijk hoog. Daarnaast is er regelmatig sprake van storingen waarbij het blijkbaar moeilijk is om voldoende reserveonderdelen te verkrijgen.

Volgens de plannen zullen de drie kleine boten op niet al te drukke tijden gelijktijdig worden ingezet. Met twee boten kan er drie maal per uur worden gevaren (ze varen sneller dan de huidige boten en kunnen in 40 minuten heen en terug). De derde boot wordt in de tussentijd opgeladen. Zodra de accus van die derde boot zijn geladen kan één van de andere boten aanmeren om te worden opgeladen. De vierde (grote) boot kan in drukke perioden (denk aan mooie zomerdagen met veel toeristen) als extra vervoer worden ingezet.