Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in de Benelux




[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]


Nieuws over veerponten in Nederland

Tijdelijk minder veerponten in Amsterdam

Datum: 2024.01.11

(Dit nieuwsbericht heeft betrekking op de veerpont F3: Amsterdam CS - Buiksloterweg)

In Amsterdam waren er in de eerste week van januari 2024 grote problemen bij de veerponten. Wegens technische problemen moesten vijf veerponten uit de 60-serie een paar dagen uit de vaart genomen worden. Een condensator in één van de elektrische systemen werd te heet en op grond daarvan moest deze en nog vier andere veerponten aan de kant blijven. Dat duurde enkele dagen. Daarmee kwam de dienstverlening van het GVB in gedrang.

Een tweede probleem ontstond toen er bij het Buiksloterveer een verzakking aan het landhoofd plaatsvond. Dit veer moest daarom enkele dagen volledig uit de vaart genomen worden. Alternatief was het IJ-plein-veer, waar juist een extra veerpont werd ingezet. Gelukkig kon dit mankement snel worden hersteld, een dag later gingen de veerponten bij het Buiksloterveer alweer varen. De oorzaak bleek achteraf te liggen in een bedieningsfout van de schipper. De veerpont vertrok terwijl de laadklep nog omlaag was. En die klep zit met een haak vast aan de steiger. Bij dat vertrek braken de kettingen waarmee de steiger aan de wal is bevestigd. Dit kon dus snel worden hersteld.

Problemen lijken niet alleen te komen. Een derde probleem, waar de oorzaak weliswaar buiten de veerpont lag, zorgde voor extra drukte. In de metrobuis van de Noordlijn was een waterleiding gesprongen, waarbij wateroverlast tot gevolg had dat de metro niet kon rijden.