Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in de Benelux
[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]


Nieuws over veerponten in Nederland

Alweer een studie naar autonome veerponten

Datum: 2024.07.07

Een grensoverschrijdende groep van bedrijven gaat zich onder de titel Ferry Go! alweer bezighouden met een studie naar autonome veerboten. Het project zal 3 jaar duren, er is 3,7 miljoen euro beschikbaar uit een potje van de Europese Unie, het ministerie van Economische zaken en de provincies Groningen en Friesland. Het project moet gaan onderzoeken of een autonome veerpont mogelijk is.

Het is het zoveelste studieproject naar de mogelijkheid van autonome veerpont. In 2021 was er in Vlissingen een project van scheepswerf Damen. In 2022 was er in Warmond een project met een pontje, in 2023 gaf Roboat te kennen bij de Parijse Olympische spelen met een autonome veerpont te gaan varen. Al in 2016 was er in Stavanger (Noorwegen) een studieproject naar autonome veerpont. Bij al deze projecten werd met veel tamtam en prachtige woorden aangegeven dat een zelfvarende veerpont de toekomst zou zijn. Van al deze projecten is later niets meer vernomen.

Uit de hierboven genoemde formulering zult u begrijpen dat uw redacteur niets ziet in deze projecten. Een zelfvarende boot is duurder dan een gewone boot vanwege alle electronica, sensoren en computers. Maar personeelsbesparing tijdens de exploitatie is niet mogelijk, want er moet toch personeel meevaren met dit soort boten.

Nou ja, er is weer een bedrijf dat Europese subsidie mag uitgeven, de bedrijven zijn er weer goed mee.