Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in de Benelux
[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]


(klik op de foto om te sluiten)

Lokatie :
Voorschoten Kniplaan
(historisch)
    (ZH-h062)

Deze veerpont is niet (meer) aktief

  (disclaimer)

Alhoewel ik mijn best doe de gegevens zo correct mogelijk te laten zijn, kan er geen verantwoording worden genomen voor mogelijke fouten.

Constateert u een fout, dan ben ik blij als u dat meldt.


Op bijzondere dagen kunnen de tijden (en zelfs ook de vraag of de pont wel of niet vaart) afwijken. Denk aan Kongingsdag, Tweede Paas- en Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Ook worden kortdurende afwijkingen (b.v. t.g.v. storing, te hoog of te laag water) niet vermeld.

Als er sprake is van vaartijden, dan moet u rekening houden met de vraag wat daarmee wordt bedoeld. De tijd waarop u zich nog kunt aanmelden, of de tijd wanneer de schipper naar huis gaat. In dat laatste geval kan de laatste afvaarttijd tien tot twintig minuten eerder zijn.

Gegevens

      Deze veerpont is niet (meer) aktief

Over : Vliet
Soort : hist: voetveer
Type : historisch: pontveer
Lokatie : Google maps (52.10665 , 4.435099)
Websites :

Beschrijving

Ten zuiden van Voorschoten, bij de Kniplaan, lag lange tijd een veerpont over de Vliet. In oude jaren stond het pontje als voetveer op topografische kaarten, na 1945 wordt er melding gemaakt van een pontveer, maar weer later heet het toch weer een voetveer.

Het was in ieder geval een pontje dag geschikt was voor voetgangers, fietsen en vee. De veerbaas woonde aan de oostkant (waar de Kniplaan naar Stompwijk loopt). Deze veerbaas heeft gevaren tot 1966 toen hij op 83-jarige leeftijd overleed. Later werd de veerpont bemand door mensen van de stichting Weerwerk. Naar verluid zou het pontje in 1988 zijn gestopt, maar er zijn ook publicaties waarin wordt vermeld dat het pontje in 1968 stopte.