Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in de Benelux




[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]


(klik op de foto om te sluiten)

Lokatie :
Waterbus Delft
(historisch)
    (ZH-h065)

Deze veerpont is niet (meer) aktief

  (disclaimer)

Alhoewel ik mijn best doe de gegevens zo correct mogelijk te laten zijn, kan er geen verantwoording worden genomen voor mogelijke fouten.

Constateert u een fout, dan ben ik blij als u dat meldt.


Op bijzondere dagen kunnen de tijden (en zelfs ook de vraag of de pont wel of niet vaart) afwijken. Denk aan Kongingsdag, Tweede Paas- en Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Ook worden kortdurende afwijkingen (b.v. t.g.v. storing, te hoog of te laag water) niet vermeld.

Als er sprake is van vaartijden, dan moet u rekening houden met de vraag wat daarmee wordt bedoeld. De tijd waarop u zich nog kunt aanmelden, of de tijd wanneer de schipper naar huis gaat. In dat laatste geval kan de laatste afvaarttijd tien tot twintig minuten eerder zijn.

Gegevens

      Deze veerpont is niet (meer) aktief

Over : Delftse Schie
Soort : hist: voetveer
Type : electrische veerpont
Lokatie : Google maps (52.00487 , 4.36122)
- Station Delft (klik voor details)
- Nieuwe Haven (klik voor details)
- Kabeldistrict (klik voor details)
- Rotterdamseweg (klik voor details)
- Turbineweg (klik voor details)
- Heertjeslaan (klik voor details)
Websites : www.waterbusdelft.nl

Beschrijving

Door twee initiatiefnemers werd er in 2023 een waterbus in de vaart gebracht in Delft. Deze waterbus voer vanaf het station naar de universiteitswijk en had enkele tussenhaltes. Op 1 juni 2023 is de eerste van de twee boten gedoopt door de Delftse wethouder Martina Huijsmans. De boot heeft een uiterlijk met diverse Delfts blauwe schilderingen. het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de boot o.a. gesponsord is door het Delftse bedrijf Royal Delft (vroeger meer bekend onder de naam de Porceleine Fles).

Bijzonder is de vormgeving van de boot. Omdat deze onder een lage brug moet doorvaren is er gekozen voor een hefbaar dak. Normaal zitten passagiers gewoon rechtop onder het hoog geheven dak. Bij het passeren van de brug zal het dak lager komen te hangen. Passagiers moeten dan even wat bukken. Na de passage van de brug gaat het dak weer omhoog.

De boot wordt in de zomer van 2023 eerst ingezet in het toeristisch vervoer. Rond 20 augustus 2023 is deze boot in een vaste dienstregeling gaan varen. Daarbij werd gevaren op werkdagen in de spitsuren in de morgen en middag. Tussen deze uren en in de weekenden was de boot beschikbaar voor groepsuitjes.

In maart 2024 werd bekend gemaakt dat de waterbus stopt. Het aantal passagiers bleef sterk achter bij de verwachting, en ook voor groepsuitjes waren er te weinig boekingen.

Veerboot: Lepelaar


De waterbus bij de officiële ingebruikname.
Datum: 2023
Auteur: Waterbus Delft

Type Elektrische boot
Bouwjaar 2023
Datum begin inzet2023.06.01
Datum einde inzet
Lengte 14,30 m
Breedte
Snelheid 12 km/h
Motor Elektromotor
Vermogen 15 kW
Scheepswerf Alumax, Meppel
Capaciteit 50 voetgangers
Opmerking Met hefbaar dak, bij passage van een lage brug daalt het dak (passagiers moeten dan even bukken) om onder de brug door te kunnen varen.

[ Naar boven ]