Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in de Benelux




[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]


Nieuws over veerponten in Nederland

Holland Norway Line uitstel van betaling

Datum: 2023.08.31

(Dit nieuwsbericht heeft betrekking op de veerpont Eemshaven - Kristiansand (N))

Rederij Holland Norway Line heeft 30 autustus 2023 uitstel van betaling aangevraagd. Vanaf april 2022 heeft de maatschappij met veerboot Romantika een dienst uitgevoerd vanaf Eemshaven naar Kristiansand in Noorwegen. In de Eemshaven had de maatschappij geen eigen aanlegsteiger; zij moest gebruik maken van een openbare kade. Regelmatig gebeurde het dat de kade bezet was en de boot niet kon aanmeren. In april 2023 is de maatschappij daarom uitgeweken, eerst voer men vanaf Cuxhaven en na korte tijd kon een plekje in de haven van Emden worden gevonden.

Toch blijken de problemen voor de rederij groter te zijn. De rederij geeft aan dat de oorzaak ligt in de extra kosten voor de verhuizing naar Emden en annuleringen door bezorgde reizigers en geeft aan tijd nodig te hebben om de financiële verliezen van begin dit jaar goed te maken. Bij de rederij zijn ca. 400 mensen in dienst.

In de loop van de week is gebleken dat er onduidelijkheid bestaat over eventuele terugbetaling aan reizigers die al een kaartje voor een overtocht in de komende weken hebben aangeschaft. De Holland Norway LIne is weliswaar aangesloten bij de SGR (Stichting Garantiegelden Reisorganisaties), maar gebleken is, dat de meeste kaartjes zijn verkocht via een dochteronderneming die níet bij deze organisatie is aangesloten. Waarschijnlijk zijn de meeste reizigers hun geld kwijt.

Aanvulling 4 sept: Een week na het aanvragen van uitstel van betaling werd bekend, dat de maatschappij failliet is verklaard.