Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in de Benelux




[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]


Nieuws over veerponten in Nederland

Discussie over watertaxi Waddenzee

Datum: 2024.02.20

(Dit nieuwsbericht heeft betrekking op de veerpont Harlingen - Terschelling)

Er loopt behoorlijk wat discussie over de inzet van watertaxis s nachts op de Waddenzee. Deze watertaxis mogen in de nacht niet met hoge snelheid varen. Die maatregel is genomen nadat er op 21 oktober 2022 een watertaxi en veerboot, beide op hoge snelheid, met elkaar in aanvaring kwamen.

Eén van de watertaxi-bedrijven (die naar Ameland voer) heeft aangegeven niet meer te varen in de nacht. In Ameland wordt daartegen heftig geprotesteerd; men vindt dat de bereikbaarheid, ook in de nacht, belangrijk is.

Door Rijkswaterstaat is het verbod afgevaardigd om in de nacht met meer dan 20 km/h te varen. Maar handhaving is erg moeilijk. Er kan alleen actie worden ondernomen als er op heterdaad betrapt kan worden. Als een politieboot (erg herkenbaar) in de buurt vaart, dan is men uiteraard zeer braaf. Handhaving door gebruik te maken van de scheepsdata is niet toegestaan. Door omroep Frysland is een onderzoek gedaan met hulp van deze scheepsdata. In de laatste vier maanden van 2023 werden 155 overtredingen gesignaleerd.

Noodzaak voor snel varen en veiligheid zijn bij deze kwestie blijkbaar twee zaken die met elkaar in conflict komen.